Od stycznia, w ramach treningu kompetencji życiowych, rozwijamy umiejętności praktyczne i samodzielność uczestników projektu. Poruszamy zagadnienia higienicznego trybu życia, zdrowej diety, zarządzania domowym budżetem, pierwszej pomocy, załatwiania spraw w urzędach. Pokazujemy jak przydatny w organizowaniu codziennych spraw może być Internet.
25 stycznia popołudnie upłynęło nam na treningu kulinarnym, pod hasłem kuchni wegetariańskiej (bezmięsnej), jako alternatywy dla tej tradycyjnej. W menu znalazły się m.in. kotleciki z czerwonej soczewicy i roślinny smalczyk wg sprawdzonych receptur prowadzących trening. Pomysłów na jarskie przepisy szukaliśmy także w Internecie, korzystając z tabletów zakupionych w ramach projektu „KomPAS”.
Wspólne wykonanie wegetariańskich smakowitości było doskonałą okazją do rozwijania umiejętności praktycznych, samodzielności, pracy w grupie. Owocem współpracy były nie tylko przyrządzone potrawy, ale również garść informacji jak urozmaicać codzienną dietę. Podczas przyrządzania posiłku wymienialiśmy się doświadczeniami i upodobaniami kulinarnymi. Poruszyliśmy także temat niemarnowania jedzenia, zarówno pod kątem ekonomicznym (oszczędności w domowym budżecie) jak i ekologicznym (ochrony przyrody).
Oczywiście nikt nie wrócił do domu z pustymi rękami, a, jak to określili uczestnicy: „z wybornym wytworem ich własnej pracy i porcją inspiracji do przygotowania kolejnych dań”.
Na koniec polecamy spróbować smalczyku bez słoniny, oto przepis:
Smalczyk wegański – przepis.
Produkty:
- 2 margaryny roślinne typu „PLANTA” (2 x 200 g. Można użyć o 50 g mniej),
- 2 jabłka,
- 2 cebule,
- paczka granulatu sojowego, 200g (dostępny na stoiskach ze zdrową żywnością),
- ząbek czosnku,
- sól, pieprz, wegeta.
Wykonanie:
Margarynę dzielimy na 2 patelnie. Na jednej smażymy pokrojoną drobno cebulę, dokładamy starte jabłka, czosnek i przyprawy. Na drugiej patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu, smażymy granulat sojowy aż ściemnieje, przyprawiamy. Przelewamy cebulę z jabłkami do granulatu, wszystko chwilę mieszamy i przekładamy do słoików. Podczas stygnięcia mieszamy od czasu do czasu, żeby soja nie opadła na dno.
Smacznego!
Trening przeprowadził Zespół Terenowej Pracy Socjalnej nr 3, w ramach Programu Aktywności Społecznej dla mieszkańców Wielkiej Wyspy i okolic.
Więcej o Programach Aktywności Społecznej w projekcie „KomPAS”:
Program Aktywności Społecznej - „KomPAS”
O projekcie „KomPAS”: