Kuchnia to miejsce, w którym wszyscy się dzielimy, np. potrawą, przyprawą czy nawet kromką chleba. W projekcie „KomPas’ uczestnicy Programu Aktywności Społecznej ZTPS 5 również spróbowali swoich sił w kuchni, ponieważ mało co tak integruje jak wspólne gotowanie i późniejsze biesiadowanie.
Nie dosyć, że się poznajemy, wspólnie coś robimy, to jeszcze potem mamy nagrodę - potrawę, którą również razem jemy. Nieważne czy potrafimy gotować, czy spod naszych rąk wychodzą kulinarne dzieła sztuki, najważniejsza jest zabawa i współpraca. Zawsze znajdzie się ktoś kto szybko kroi, ktoś kto wie jak łączyć składniki, ktoś kto potrafi zrobić coś z niczego, ktoś kto świetnie motywuje, tzw. szef kuchni. Wspólne gotowanie to często burza mózgów, planowanie, rozdzielenie zadań, wymiana składników, przepisów, wyszukiwanie w Internecie porad i wskazówek kulinarnych. We wspólnym gotowaniu liczy się dobra komunikacja z innymi oraz skuteczność. Uczestniczy naszego projektu też o tym wiedzieli i na kolejnych treningach przyrządzili pyszne sałatki, potrawy kuchni włoskiej, soki i desery. Podczas gotowania pojawił się element rywalizacji, zabawy i współpracy, jednak wszyscy dawali coś od siebie, każdy robił co potrafił najlepiej. Cała kulinarna zabawa świetnie nas zintegrowała, każdemu dała poczucie sprawstwa i bycia kompetentnym w jakimś obszarze.
Poniżej prezentujemy zdjęcia z treningu.